Vero në vitin 2022 fitoi mbi 9 milionë euro, Kami gati 5 milionë, sa fituan marketet e tjera?

Vero në vitin 2022 fitoi mbi 9 milionë euro, Kami gati 5 milionë, sa fituan marketet e tjera?

Vitin e kaluar, ndërsa çmimet po rriteshin në mënyrë të pandalshme dhe qytetarët po përpiqeshin të përballonin jetesën e shtrenjtë, për shkak të të cilave qeveria po planifikonte masa si kufizimi i marzheve, zinxhirët e mëdhenj të marketeve arritën të fitojnë edhe në këtë vit të vështirë, sipas analiza të “Money” bazuar në të dhënat e platformës BusinessMreja.mk.

Të gjitha marketet që kanë qenë nën hulumitm dhe janë më të njohurit ndër konsumatorët, kanë pasur fitime të reduktuara (me përjashtim të një zinxhiri të shitjes me pakicë), por fakti është se në tetë zinxhirët e mëdhenj ku qytetarët kanë lënë jo më pak se 880 milionë euro, ata kanë patur një fitim neto prej mbi 25 milionë euro!

Në vitin 2021, qarkullimi në të njëjtat zinxhirë tregtarë ishte 750 milionë euro, ndërsa fitimi neto ishte rreth 30 milionë euro. Këto të dhëna tregojnë se vitin e kaluar me një qarkullim më të lartë (që vjen si pasojë e rritjes së çmimeve dhe jo rritjes së blerjeve, siç konfirmon Enti Shtetëror i Statistikave), është realizuar fitim më i vogël se një vit më parë.

Ashtu si në vitin 2021, ashtu edhe vitin e kaluar, rekordmen në fitim ishte “Vero” me fitime neto të realizuara prej 9.2 milionë euro. Në vitin 2021, fitimi ishte pak më i lartë dhe arriti në 10 milionë euro. Ajo që është interesante për “Vero” është marzhi i fitimit në raport me të ardhurat prej 90.4 milionë euro dhe fitimin neto prej 9.2 milionë euro. Kompania greke ka një marzh fitimi neto deri në 10 për qind!

“Tinex” ka të ardhura të ngjashme, por fiton shumë më pak. “Tinex” vitin e kaluar ka realizuar të ardhura prej 99.4 milionë euro dhe ka fituar 460.00 euro, pra marzhi i fitimit neto nuk është as gjysmë për qind.

Të ardhurat më të mëdha i ka realizuar “Kam”. Në vitin 2022 qytetarët i lanë aty 232.7 milionë euro dhe kjo i solli kompanisë 4.9 milionë euro, pothuajse njësoj si një vit më parë. Marzhi neto i fitimit të kompanisë ishte pak më shumë se 2 përqind.

I dyti për nga të ardhurat është “Kipper” me një realizim prej 136.7 milionë eurosh, i cili realizoi një fitim neto prej 3.4 milionë euro, për dallim nga një vit më parë kur kishte një fitim prej 4.8 milionë euro.

“Stokomak” është i treti për nga të ardhurat. Aty të hyrat ishin 119.8 milionë euro, ndërsa fitimi neto 3.5 milionë euro. “Stokomak” kishte një marzh fitimi neto më të lartë se “Kam” dhe ishte 2.9 për qind.

Dhe “Kit-go” është vendosur tashmë si një zinxhir që bën të ardhura të mira. Të ardhurat totale të vitit të kaluar ishin 78.1 milionë euro, ndërsa të ardhurat e tij ishin 2.5 milionë euro, me të cilat ai arriti një marzh fitimi neto prej 3.2 për qind. Ndryshe, “Kit-go” është i vetmi zinxhir i shitjeve me pakicë në mesin e atyre të analizuarve që ka rritje të fitimit në vitin 2022 krahasuar me vitin 2021.

“Ramstor” vitin e kaluar ka pasur një rënie të ndjeshme të fitimit krahasuar me vitin 2021. Kështu, fitimi neto i tij vitin e kaluar ishte 750 mijë euro, ndërsa vitin paraprak ishte 1.4 milionë euro, që do të thotë se pothuajse është përgjysmuar.

Për sa i përket fitimeve, ndër këto 8 zinxhirë tregtarë, më së paku mund të mburret “Zito”. Vitin e kaluar ai kishte një fitim prej 340,000 euro, që është vetëm 30 për qind e fitimit të realizuar në vitin 2021 kur ata kishin një fitim neto prej 1.1 milionë euro. Për sa i përket të ardhurave të krijuara. Vitin e kaluar, “Zito” kishte një marzh fitimi neto prej pak më shumë se gjysmë për qind.

Ministri i Ekonomisë, Kreshnik Bekteshi, në disa raste ka kritikuar tregtarët se kanë marzhe të mëdha dhe kanë përfituar nga kriza. Në këtë drejtim ishin edhe kufizimet e marzhit për produktet ushqimore bazë.

Vendimi i fundit është publikuar më 25 prill dhe sipas tij, Qeveria ka zgjatur kohëzgjatjen e masës për kufizimin e marzhit të produkteve ushqimore bazë dhe zbatimin e saj deri më 30 qershor 2023.

Me këtë Vendim, marzhi më i lartë tregtar për bukën e bardhë (të prerë në copa ose të plota), sheqerin e bardhë dhe vajin e lulediellit ushqimor (pa vaj të ftohtë) caktohet deri në 5% në tregtinë me shumicë dhe deri në 5% në tregtinë me pakicë.

Marzhi më i lartë tregtar për miell gruri – lloji 400 dhe lloji 500, makarona dhe spageti nga gruri i fortë, orizi i bardhë maqedonas, qumështi i përhershëm i lopës me përmbajtje yndyre prej 2,8%, 3,2% dhe 3,5%, vezët e pulës, gjizë, e bardha e lopës djathi dhe djathi i bardhë i përzier, djathi, qumështi i thartë dhe kosi dhe kosi përcaktohet deri në 10% në tregtinë me shumicë dhe deri në 10% në tregtinë me pakicë./TV21

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *