Provimi i maturës do të mbahet më 27 maj, Qendra për Provime pezullon grevën

Provimi i maturës do të mbahet më 27 maj, Qendra për Provime pezullon grevën

Sindikata e Qendrës Shtetërore të Provimeve ka pezulluar grevën. Si arsye për këtë, sindikata përmend dyshimin se nëse provimi i maturës shtetërore zhvillohet me forcë, mund të vërë në pikëpyetje vlefshmërinë e testeve. Gjithashtu, ata thonë se vendimin e morën pas deklaratës së ministrit të Arsimit dhe Shkencës, Jeton Shaqiri se më 27 maj patjetër duhet të ketë maturë shtetërore.

“Masat dhe presionet e dhunshme të ministrit Shaqiri me tentativën për futjen e të huajve në procesin e maturës shtetërore, proces me shkallë të lartë të fshehtësisë, do të vënë në pikëpyetje vlefshmërinë e testimit dhe rezultatet e maturës. Punonjësit e Qendrës Shtetërore të Provimeve, si ekspertë të fushës dhe persona me integritet të lartë dhe me ndjenjë përgjegjësie sociale, kanë vendosur të shtyjnë luftën për të drejtat e tyre për një jetë dinjitoze në të mirë të së ardhmes suaj”, thonë nga Sindikata e Qendrës Shtetërore të Provimeve.

Paraprakisht, ministri i Arsimit Jeton Shaqiri tha se nëse është e nevojshme, në Qendrën Shtetërore të Provimeve do të dërgojnë staf nga Ministria e Arsimit për të ndihmuar në kryerjen e detyrave të punës. Ndërkohë, nga UNSHM-ja vlerësojnë se sikurse greva edhe e drejta e arsimit është e garantuar me kushtetutë.

“Që nga fillimi i grevës, qëndrimi im është se proceset e rëndësishme nuk mund t’i lidhim gjithmonë me disa kërkesa. Sipas informacione që kam po bëhen të gjitha përgatitjet të realizohet matura shtetërore më 27 Maj. Nëse është e nevojshme, do të angazhojmë edhe kuadër të Ministrisë së Arsimit të cilët nga e hëna do të shkojnë Qendrën Shtetërore të Provimeve për ti kryer detyrat e punës”, u shpreh Jeton Shaqiri, ministër i Arsimit.

“Të gjitha këto procese shndërrohen në përplasje politike në vend se një proces normal që organizohet gjithkund në botë. Sepse, vetëm në këtë mënyrë merren informacionet e duhura, statistika ose thjesht jemi të informuar për të sjell vendime se ku jemi dhe ku duhet të ndryshojmë në fushën e arsimit”, deklaroi Lluka Paviçeviq, kryetar i Unioni i Nxënësve të Shkollave të mesme.

Greva tre javëshe e Sindikatës së Qendrës Shtetërore të Provimeve ka mbajtur pezull 15.620 maturantë të cilët tashmë kanë paraqitur provimet për më 27 maj dhe 10 qershor. 

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *