5 gabimet që bëni kur ecni, pa i vënë re

Linda Limani
By Linda Limani 2 Korrik, 2022 20:24

5 gabimet që bëni kur ecni, pa i vënë re

Ecja është një mënyrë e shkëlqyer për të mbajtur në formë, nuk kushton asgjë dhe kërkon – nëse dëshironi – pak kohë. Por që të jetë e dobishme, duhet të jeni shumë të kujdesshëm që të mos bëni disa gabime.

Ke vënë keq këmbën. Sigurohuni që të rrotulloni këmbën nga thembra te gishtat dhe t’i mbani këmbët të hapura sa gjerësia e ijeve. Angazhoni thelbin tuaj, mbajini shpatullat prapa dhe prisni që të siguroheni që qëndrimi juaj t’ju ndihmojë të përfitoni sa më shumë nga ecja juaj.

Ju përdorni këpucët e gabuara. Është gjithmonë një ide e mirë të pyesni mjekun ose pediatrin tuaj për këshilla përpara se të filloni një aktivitet të ri si ecja ose nëse keni dhimbje në këmbë për shkak të rritjes së ecjes.

Ju nuk e konsideroni atë një stërvitje. Edhe nëse është vetëm për disa minuta ndërmjet takimeve, ecja është padyshim një formë ushtrimi, veçanërisht nëse e bëni me qëllim. Mund të ndihmojë gjithashtu në humbjen e peshës nëse ky është qëllimi juaj, por qëndrueshmëria është thelbësore.

Ecni shumë ngadalë. Në mënyrë që ecja të bëhet si stërvitje, duhet të rrisni rrahjet e zemrës. Për një person mesatar, një ritëm mesatar është rreth 5 km në orë. Kjo mund të ndryshojë pak në varësi të terrenit në të cilin po ecni.

Ju nuk i numëroni të gjithë hapat tuaj. Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon 150 minuta stërvitje në javë, që është afërsisht 30 minuta pesë ditë në javë. Disa shëtitje për vetëm pesë deri në dhjetë minuta secila mund t’ju ndihmojnë të lëvizni edhe në ditët më të ngarkuara.

Linda Limani
By Linda Limani 2 Korrik, 2022 20:24