​Si ndikon ngrënia vonë në trupin tonë?

admin
By admin 24 Janar, 2022 07:10

​Si ndikon ngrënia vonë në trupin tonë?

Nëse jeni ndër ata që ju pëlqen të përballoni një darkë vonë, atëherë duhet të dini se si këto vakte nate ndikojnë në peshë, por edhe në shëndetin e trupit.

Nuk është rastësi që shumë nga fëmijët e botës përhapin një të vërtetë të thjeshtë – mos hani pas orës 18:00.

Ky rregull nuk është universal, por shkencëtarët me të vërtetë kanë vërtetuar se ngrënia e tepërt gjatë natës çon në shtim të konsiderueshëm në peshë.

Pse jemi veçanërisht të uritur gjatë natës?

Shumica e dietave të mashtrimit ndodhin në mbrëmje. Ka tre arsye për këtë:

Fiziologjike – më thjesht, mungesa e ushqimit gjatë ditës;

Uria e fshehur – një dietë e pa balancuar gjatë ditës çon në mungesë të lëndëve ushqyese në trup;

Psikologjikisht – kur përpiqemi të trajtojmë stresin duke ngrënë tepër.

Si ndikojnë ushqimet e natës në trup?

Natën, si rregull, njeriu fle, trupi pushon dhe papritmas një biftek viçi me patate të skuqura dhe një sallatë bie në stomak. Zorrët që janë pothuajse në gjumë po përpiqen të bëjnë të pamundurën, por për fat të keq nuk janë në gjendje ta përballojnë atë sasi ushqimi.

Ushqimi nuk tretet siç duhet, nuk përthithet në pjesë të zorrës së hollë dhe ekspozohet ndaj mikroflorës patogjene në zorrën e trashë, duke çuar në formimin e toksinës.

Trupi vuan, shëndeti i përgjithshëm përkeqësohet. Për më tepër, një tepricë e karbohidrateve gjatë natës çon në një çlirim të madh të insulinës, rishpërndarja e sheqerit në mëlçi dhe indin dhjamor prishet dhe yndyra depozitohet në trup.

Si të parandaloni ngrënien e tepërt gjatë natës?

Hani vakte të balancuara gjatë gjithë ditës, rreth pesë herë.

Monitoroni diversitetin e dietës suaj dhe sasinë e proteinave, yndyrave dhe karbohidrateve, makro dhe mikronutrientëve që hani.

Gjeni një mënyrë alternative për të përballuar stresin – shëtitjet në mbrëmje, sportet, joga, shikimi i serialeve (pa ushqime të dëmshme) etj.

admin
By admin 24 Janar, 2022 07:10