Koha e mjaftueshme e gjumit për fëmijët

admin
By admin 5 Janar, 2022 22:42

Koha e mjaftueshme e gjumit për fëmijët

Fëmija mesatarisht fle nga shtatë deri në tetë orë gjumë çdo natë, por klinikat shëndetësore thonë se kjo nuk mjafton.

Studimet tregojnë se prindërit shpesh nuk e dinë se për sa gjumë kanë nevojë fëmijët e tyre, duke rezultuar në rezultate të dobëta të testit, ulje të përqendrimit dhe më pak funksione njohëse.

Sa gjumë u duhet fëmijëve?

Sasia e gjumit që i nevojitet një fëmije ndryshon sipas grup moshës dhe nëse nuk mbyllin mjaftueshëm sytë, kjo mund të ndikojë në zhvillimin e tyre njohës, sipas Klinikës Shëndetësore të Cleveland.

Në grup moshën e fëmijëve nga 5 deri në 12 vjeç, Klinika Shëndetësore e Cleveland thotë se atyre u duhen 9 deri në 12 orë gjumë çdo natë, megjithatë, sasia mesatare e gjumit është shumë më pak.

Nevojat e çdo grup moshe ndryshojnë, duke rezultuar në një sasi më të vogël të gjumit ndërsa fëmija rritet.

Një sasi e pamjaftueshme e gjumit lidhet me “obezitetin, diabetin, lëndimet, shëndetin e dobët mendor dhe problemet me vëmendjen dhe sjelljen”, sipas faqes së internetit të CDC. 

  • I porsalinduri (0-3 muajsh): 14-17 orë gjumë
  • Foshnja (4-11 muaj): 12-15 orë gjumë
  • I vogli (1-2 vjeç): 11-14 orë gjumë
  • Parashkollor (3-5 vjeç): 10-13 orë gjumë
  • Mosha shkollore (6-13 vjeç): 9-11 orë gjumë
admin
By admin 5 Janar, 2022 22:42