Zgjedhjet në Gjermani dhe ndikimi i madh në industrinë e veturave

admin
By admin 10 Shtator, 2021 23:16

Zgjedhjet në Gjermani dhe ndikimi i madh në industrinë e veturave

Zgjedhjet federale të Gjermanisë më 26 shtator do të kenë një ndikim të madh në të ardhmen e industrisë së saj të veturave, tashmë në një garë me kohën për të përmbushur objektivat kombëtare dhe të emetimeve të BE-së.

Të gjitha partitë kryesore mbështesin kalimin në vetura elektrike, por ndryshojnë se si të arrijnë atje. Këtu janë pikat kryesore nga secila palë në këtë çështje:

CDU

Mesazhi kryesor: Industria e veturave në Gjermani duhet të mbetet një lidere botërore dhe të jetë mendërisht e hapur dhe teknologjikisht se si mund të përmbushen objektivat e emetimeve.

Partia refuzon përcaktimin e një date përfundimtare për prodhimin e veturave ICE (motor me djegie të brendshme), ose një kufi shpejtësie në autostradë.

CDU bën thirrje për zgjerimin e transportit publik për të lehtësuar trafikun rrugor, por gjithashtu planifikon të ndërtojë më shumë rrugë dhe autostrada për të parandaluar bllokimet e trafikut.

Infrastruktura e karikimit për veturat elektrike duhet të jetë e disponueshme në të gjitha ndërtesat e reja tregtare dhe publike. Kandidati i partisë për të pasuar Angela Merkelin si kancelar, Armin Laschet, tha në një intervistë të fundit se një stacion karikimi duhet të jetë gjithmonë i arritshëm brenda dhjetë minutash.

Partia mbështet lëndë djegëse sintetike dhe hidrogjen, përfshirë kamionët.

Të Gjelbrit

Mesazhi kryesor: Veturat duhet të jenë “më digjitale, më të qeta, më të vogla dhe më të lehta, klimatike neutrale dhe më të lehta për t’u ricikluar”, duke shtuar “ne duam të bëjmë kalimin tërheqës në biçikletë, autobus dhe tren për të gjithë dhe ta inkurajojmë atë financiarisht”.

Gjermania duhet të ndalojë prodhimin e makinave ICE deri në vitin 2030, thonë të Gjelbrit. Një kufi shpejtësie prej 130 km/orë duhet të zbatohet në autostrada, deri në 120 km/orë kur është afër zonave metropolitane dhe 30 km/orë në qendrat e qyteteve.

Për të zvogëluar varësinë nga veturat, partia do të shfuqizojë planet për të ndërtuar rrugë të reja dhe në vend të kësaj të dyfishojë numrin e shtigjeve të biçikletave dhe këmbësorëve në dekadën e ardhshme. Do të investonte 100 miliardë euro në hekurudhë, pjesërisht e financuar përmes tarifave të kamionëve.

Veturat elektrike (EV) duhet të jenë të përballueshme për këdo, ka thënë kandidatja për kancelare Annalena Baerbock, duke bërë thirrje që blerësit e EV-ve me fitime të ulëta të marrin një shtesë prej 3.000 eurosh në kredi, mbi subvencionet ekzistuese prej 6.000 eurosh, për t’u paguar pa interes nga kursimet, duke gjeneruar nga kostoja më e ulët e karikimit elektrik në krahasim me karburantin.

Hidrogjeni dhe lëndët djegëse sintetike duhet të përdoren vetëm për transportin industrial, anijet dhe aeroplanët.

SPD

Mesazhi kryesor: Shteti duhet të mbështesë kalimin në EV pa ndërhyrë shumë ose duke rrezikuar pozicionin e Gjermanisë në industrinë e veturave.

SPD nuk mbështet një datë përfundimi të përcaktuar nga qeveria për ICE – kandidati për kancelar Olaf Scholz tha në një intervistë të kohëve të fundit se konsumatorët do të zgjedhin për EV pasi të kenë arritur barazinë e çmimit dhe cilësisë.

Por shteti duhet të bëjë pjesën e tij në subvencionimin e tranzicionit EV, duke përfshirë përshpejtimin e zgjerimit të rrjeteve të karikimit, ka thënë Scholz.

Partia gjithashtu bën thirrje për zgjerimin e tubacioneve të hidrogjenit, prodhimin e qelizave të baterive dhe riciklimin. Si ministër i financave, Scholz lëshoi ​​një fond miliardë euro në gusht për të mbështetur kalimin e EV deri në vitin 2025.

Partia mbështet hidrogjenin dhe lëndë djegëse sintetike për kamionë të rëndë, anije dhe aeroplanë.

Ashtu si të Gjelbrit, ajo mbështet kufirin e shpejtësisë së autostradës prej 130 km/orë. Scholz gjithashtu ka shprehur mbështetje për një kufi 50 km/orë në qytete.

FDP

Mesazhi kryesor: Partia liberale refuzon “rrugën e heqjes dorë dhe ndalimit”, duke kundërshtuar një datë përfundimi për ICE ose një kufi shpejtësie në autostradë. Lëvizshmëria elektronike është vetëm një pjesë e përzierjes së transportit të së ardhmes, thotë programi i saj.

Partia kundërshton objektivat e BE-së për emetimet, si dhe subvencionet gjermane për blerjet e EV. Prapëseprapë, ata thonë se stacionet e tarifimit duhet të zgjerohen, me sisteme transparente të çmimeve. Mbështet përdorimin e hidrogjenit dhe lëndëve djegëse sintetike.

admin
By admin 10 Shtator, 2021 23:16